Tips för dig som ska börja gymma

Stor eloge till dig som tagit steget mot ett hälsosammare liv! Genom att träna och tänka på kosten kommer du snabbt bli varsel om hur mycket bättre du mår och du skaffar en styrka som följer dig upp till pensionsåldern.

Skaffa rätt kläder

Gå in på Gymkompaniet och köp in en grunduppsättning med kläder. Du kommer också behöva en gymbag, ett par bra skor, en vattenflaska, sportarmband för telefonen, hörlurar och underkläder som andas bra. Se till att ha mer än ett par träningsbyxor och linne, då behöver du inte tvätta lika ofta. Skaffa skor som passar din aktivitet: för styrketräning vill du ha platta och stabila skor, om du ska träna kondition passar det bättre med skor som jämnar ut dina steg och avlastar knäna.

Gå en rundtur

Boka in en rundtur på gymmet. Låt någon ur personalen visa dig var allting finns och var inte rädd att fråga hur en maskin fungerar. På vissa gym kan du få ett pass med en personlig tränare på köpet eller till kraftigt rabatterat pris. Det är värt att ta chansen och få en bra start på din träning. En personlig tränare ser till att du förstår hur maskinerna och övningarna fungerar och att du utför dem korrekt. Om du inte tränar rätt kan det leda till skador istället för bättre hälsa.

Börja i din takt

Är du otränad ska du inte besöka gymmet fem dagar i veckan. Inte i början åtminstone. Du ska träna så du flåsar och anstränger dig men det ska inte göra ont. Tränar du för mycket kommer du att skada dig och tappa motivationen. Det gäller att du har realistiska mål när du börjar. Försök att skapa små delmål istället för att fokusera på ett mål som du vet ligger långt framme i tiden. I början kan det handla endast om att besöka gymmet tre gånger i veckan. Månaden efter ska du kanske öka vikterna eller springa lite fortare än förra månaden. Dessa små delmål är lättare att nå och uppmuntrar dig till att fortsätta!