Förbättra konditionen – tips på vägen

Konditionsträning är något vi alla kan dra stor fördel av. Det gynnar hälsan direkt genom att låta oss orka mer men även indirekt genom att hjälpa till att skydda oss från en rad olika sjukdomar. Många drar sig dock från att träna upp konditionen just för att det är så jobbigt. Medan detta inte är något man helt kan komma bort från finns det tips som kan underlätta det en del.

Först och främst gäller det att hitta en form av konditionsträning man kan tänka sig spendera tid med. Löpning är nog den vanligaste konditionsträningen idag och något man kan göra utomhus, på gym och hemma (så länge man har ett löpband).

Har man dock problem med knäna kan det vara skönare att cykla istället. Det är förstås dyrare att köpa en cykel än ett par löpskor men det finns fortfarande prisvärda modeller där ute.

Ett annat populärt alternativ är simning och den har även fördelen att det ger en workout för i stort sett hela kroppen samtidigt. Vi får ju alla lära oss simma i småskolan och somliga återupptäcker hur härligt det kan vara även i vuxen ålder.

En del finner konditionsträning att vara inte bara jobbigt utan även ganska tråkigt. En sak som kan hjälpa är då att alltid ta med sig något att lyssna på. Musik, podcast och även ljudböcker kan vara utmärkta val för att lindra tristessen. Använder man ett löpband eller träningscykel kan man alltid ställa den framför tv:n och titta på film eller serier också.

Det absolut viktigaste när det kommer till konditionsträning är att vara regelbunden. Konditionen är det första som försämras när vi är borta från träningen ett tag och till slut kommer man behöva börja om från noll igen.

När det kommer till att lägga upp själva träningen kan man antingen satsa på korta och intensiva pass eller långa och lugna. Det finns inte nödvändigtvis ett rätt och ett fel, så länge musklerna aktiveras tillräckligt och man faktiskt blir andfådd så kommer det ge effekt.